Navbar logo new
Verkoop van obligaties: een geschikt moment
Calendar01 Sep 2023
Thema: Fixed Income

Obligatierendementen zijn gestegen tot het hoogste niveau in 15 jaar, voortgestuwd door de veerkrachtige economie en herziene verwachtingen voor het beleid van de Federal Reserve. Toch suggereert de dreiging van een gematigde groei in 2024 dat de obligatierendementen waarschijnlijk bijna hun hoogtepunt hebben bereikt. Dit biedt beleggers een potentiële kans om hun blootstelling te verhogen naarmate de economische vertraging nadert.

De aanhoudende verkoop van obligaties heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. De 10-jaarsrente op Amerikaanse staatsobligaties is gestegen tot 4,34%, het hoogste niveau sinds 2007 en een toename van bijna 110 basispunten sinds de regionale bankcrisis eerder dit jaar. Verschillende factoren hebben aan de verkoop bijgedragen:

- Robuuste economische groei: de economische activiteiten waren over het algemeen zeer veerkrachtig, wat leidde tot een opwaartse herziening van de groeiprognoses.
- Verwachtingen voor hoger voor langer: de markten hebben hun verwachtingen voor het Fed-rentebeleid herzien. De datum van de verwachte eerste renteverlaging is verschoven en het aantal verwachte verlagingen is verminderd.
- Beleidsaanpassing van de Bank of Japan: de Japanse centrale bank heeft de controle over de rentecurve versoepeld, waardoor de rendementen op Japanse staatsobligaties, die lang onder druk hebben gestaan, kunnen stijgen. Hierdoor nemen de zorgen toe over een afzwakkende buitenlandse vraag naar Amerikaanse staatsobligaties.
- Grotere schulduitgifte: het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft onlangs de schattingen voor staatsleningen verhoogd, wat een grotere uitgifte van schulden met een langere looptijd impliceert.

De duurzaamheid van de recente stijging van de obligatierendementen hangt af van de prestaties van de Amerikaanse economie in de komende kwartalen. Vertraagde groei (zelfs een zachte landing) volgend jaar zou de inflatie verlagen, de deur openen voor een minder restrictieve beleidshouding van de Fed en de obligatierendementen onder druk zetten.

De obligatierendementen mogen dan naar een hoger niveau zijn gestegen, ze hebben waarschijnlijk wel hun piek benaderd. Gezien het verhoogde renteniveau en het potentiële risico op een gematigde groei volgend jaar, zou dit een geschikt moment kunnen zijn om de blootstelling verhogen.