Navbar logo new
Invesco: Twijfel bij centrale banken maakt financiële markten steeds nerveuzer
Calendar14 Sep 2023
Thema: Macro
Fondshuis: Invesco

De meningen verschillen over de uitkomsten van het beleid van centrale banken wereldwijd, zegt Kristina Hooper, topstrateeg bij vermogensbeheerder Invesco, in haar wekelijkse commentaar. De financiële markten worden nerveus van deze onzekerheid over de resultaten.

VS

De positieve economische data in de VS van vorige week vergroten de angst dat de Fed misschien wordt verleid om de rentes nog verder te verhogen. Toch zijn er volgens Hooper ook signalen die wijzen op een afkoelende Amerikaanse economie. “De afnemende loonstijging is een belangrijke graadmeter. Daarnaast besteden consumenten minder geld aan luxegoederen en neemt het aantal leningen dat ze aangaan toe. Reden waarom ik denk dat de structurele inflatie matigt.”

Toch zijn de huidige omstandigheden in de VS nog geen goednieuwsshow, zegt Hooper. “Een mogelijke United Auto Workers staking kan door een kink in de toeleveringsketen de inflatie opnieuw omhoog drukken. En de Fed heeft kennelijk slecht zicht op de vertraagde effecten van haar eigen monetaire beleid. Die onzekerheid van de Centrale Bank zorgt voor hevige marktreacties op individuele economische datapunten, in plaats van dat de markt begint te focussen op langetermijntrend van economische vertraging en dalende inflatie.”

Canada, Australië, Europa en Japan

De Bank of Canada (BOC) deelt net als de Fed, de onzekerheid over de consequenties van haar beleid, maar kiest toch voor een pauze in de renteverhogingen, constateert Hooper. “Dit ondanks dat de BOC aangaf dat de rente misschien niet hoog genoeg zou zijn, ga ik er niet vanuit dat de rente nog verder stijgt; de VS en Canada zitten in eenzelfde soort schuitje.”

Ook de Reserve Bank of Australia (RBA) weet volgens Hooper niet precies welke impact haar beleid heeft op de inflatieverwachtingen, en besloot eveneens tot een rentepauze. “Er werd echter ook erkend dat de onzekerheid die er bestaat over de vooruitzichten kan leiden tot verdere verkrapping. In de eurozone heerst de vraag of de European Central Bank (ECB) iets te ver is gegaan met haar verkrappende beleid, stelt Hooper. “Ik ga ervanuit dat de ECB zich volgende week voorzichtig opstelt en nog even op haar handen blijft zitten.” Voor Japan geldt volgens haar hetzelfde. “Ook de Bank of Japan (BOJ) stelt zich afwachtend op en heeft pas eind 2023 genoeg data omtrent loon, BNP en prijzen in handen om het juiste beleid te kunnen bepalen.”