Navbar logo new
Gegevensverzameling is onze grootste uitdaging
Calendar18 Sep 2023
Thema: Beleggen
Lfde blue

Na haar diploma te hebben behaald aan de SKEMA Business School met een specialisatie in duurzame ontwikkeling en stages in microfinanciering, begon Coline Pavot haar carrière in 2014 bij BNP Wealth Management voordat ze in 2017 in dienst trad bij La Financière de l'Echiquier, waar ze in 2020 hoofd Verantwoord Beleggingsonderzoek werd. Onlangs hadden we de gelegenheid om met haar te praten over de beperkingen en uitdagingen van het publiceren van impactrapporten, documenten die steeds kritischer worden bekeken door beleggers (zowel institutionele als privébeleggers) om te beoordelen of fondsen hun duurzaamheidsambities waarmaken.


Coline pavot la financi%c3%a8re de l'echiquier

Coline Pavot, La Financière de l'Echiquier.


Hoeveel impactrapporten publiceert u regelmatig?


Coline Pavot: "In ons aanbod hebben we vier impactfondsen, waarvoor we jaarlijkse impactrapporten publiceren. Voor ons is deze oefening erg belangrijk omdat het meten van onze impact een integraal onderdeel is van deze strategieën en van ons streven naar transparantie naar onze klanten. Het doel is om te laten zien welke middelen we hebben ingezet om deze impact te bereiken en welke resultaten we hebben geboekt. De verplichting van middelen en resultaten is onlosmakelijk verbonden met het begrip impactbelegging".


Welke fondsen vallen onder deze rapportering?


C.P.: "De vier impactfondsen (Echiquier Climate & Biodiversity Impact Europe en Echiquier Positive Impact Europe) hebben nu een vermogen onder beheer van meer dan €550 miljoen1. Het is een grote investering, vooral wat betreft de tijd die wordt besteed aan het selecteren van aandelen en het contact met bedrijven. De impactrapporten combineren kwalitatieve aspecten, om uit te leggen waarom we besluiten om in een bepaald bedrijf te investeren en de middelen die we inzetten; en kwantitatieve maatregelen om regelmatig de impact van onze investering te meten".


Wat zijn de belangrijkste uitdagingen bij het opstellen van deze rapporten?


C.P.: "De grootste moeilijkheid die we tegenkomen is het aggregeren van deze impactmetingen op het niveau van een gediversifieerde portefeuille, omdat maar weinig bedrijven momenteel concrete impactmetingen publiceren. En wanneer ze cijfers publiceren, zijn de berekeningsmethoden die twee bedrijven gebruiken soms heel verschillend, wat onze taak erg moeilijk maakt".


Hoe lost u dit probleem op?


C.P.: "In de praktijk gebruiken we gegevens van bedrijven op twee manieren. Aan de ene kant gaan we ons meer richten op een paar bedrijven die symbool staan voor onze verschillende strategieën, aan de hand van de cijfers die ze ons rechtstreeks sturen. Ten tweede proberen we deze gegevens samen te voegen op fondsniveau, waarbij we zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen nemen met betrekking tot de verschillende gebruikte methodologieën. De introductie van nieuwe regelgeving zoals de CSRD(Corporate Sustainability Reporting Directive) zou voor wat meer transparantie moeten zorgen, maar we zijn er duidelijk nog niet.


Hoe verzamelt u de gegevens?


C.P.: "We baseren ons voornamelijk op openbare documentatie van bedrijven en we nemen contact met ze op als we aanvullende gegevens nodig hebben, bijvoorbeeld als een bedrijf is gestopt met het publiceren van gegevens die we in onze rapporten hebben gebruikt. We sturen ze geen lange vragenlijsten omdat bedrijven in principe niet van dit soort oefeningen houden en het is verre van een garantie voor de kwaliteit van de verzamelde gegevens".


Gebruikt u ook gegevens van externe leveranciers?


C.P.: "Ja, vooral als het gaat om klimaat- en biodiversiteitsgegevens. Voor bijna alle bedrijven in onze portefeuilles is het nu mogelijk om gegevens te vinden over hun CO2-voetafdruk, vermeden CO2-uitstoot, hun afstemming op de Overeenkomst van Parijs en hun biodiversiteitsvoetafdruk. Dankzij deze extra gegevens willen we onze klanten een zo nauwkeurig mogelijk beeld geven van de impact die hun besparingen kunnen hebben.


Is de kwaliteit van de gegevens die bedrijven aanleveren verbeterd?


C.P.: ”Ja. Voor een strategie als Echiquier Positive Impact Europe hebben we een duidelijke verbetering gezien in de kwaliteit van de aangeleverde gegevens. We hebben veel engagement gedaan met bedrijven en elk jaar sturen we ze het definitieve impactrapport, zodat ze kunnen zien wat er gebeurt met de gegevens die we ze vragen te verzamelen. Deze aanpak wordt vaak gewaardeerd door bedrijven, zelfs als het meten van de impact ervan voor hen kosten met zich meebrengt".


Dat is ook een kost voor u, neem ik aan?


C.P.: "Natuurlijk. Een aantal van ons werkt een deel van het jaar aan deze rapporten. We worden ook bijgestaan door een extern adviesbureau om een onafhankelijk beeld te krijgen van de kwaliteit van onze verslaglegging en om onze methodologie te toetsen op verbeterpunten. We beginnen in november met het werk aan deze verslagen voor publicatie in juni".