Navbar logo new
FONDS VAN DE MAAND: FFG – Global Flexible Sustainable
Calendar18 Sep 2023
Thema: Fondsen
Fondshuis: Funds for Goods

Prestaties en filantropie combineren

Fg

Van de flexibele gemengde fondsen die beschikbaar zijn op de Belgische markt, is FFG - Global Flexible Sustainable (ISIN: LU1697917083) in meer dan één opzicht onderscheidend. Enerzijds wordt het aangeboden door Funds For Good, een in gevestigde Belgische distributeur die als uniek kenmerk heeft dat 10% van zijn inkomsten (of 50% van zijn nettowinst) gebruikt wordt om renteloze of onderpandvrije leningen aan te bieden aan zelfstandige ondernemers die moeite hebben om bankfinanciering te vinden. In de loop der jaren zijn er meer dan 1.100 projecten gefinancierd en bijna 1.300 banen gecreëerd.

Blootstelling aan de aandelenmarkt

FFG - Global Flexible Sustainable wordt ook beheerd door Guy Wagner (Banque de Luxembourg Investments) en hanteert dezelfde beleggingsfilosofie als zijn beroemde BL-Global Flexible fonds (ISIN: LU0211340665), dat talrijke awards heeft ontvangen voor de kwaliteit van zijn beheer. Het door Funds For Good voorgestelde fonds hanteert echter een duurzame aanpak bij de selectie van posities, met name om het label Towards Sustainability van Febelfin te behouden.

Vergeleken met zijn grote broer zal FFG - Global Flexible Sustainable grotendeels dezelfde posities behouden. Op sectorniveau blijft Guy Wagner een voorkeur houden voor consumptiegoederen, gezondheidszorg en industriële aandelen. Eind augustus vielen de twee fondsen geografisch gezien op door hun sterke blootstelling buiten de Amerikaanse markt (die goed was voor slechts 9% van het beheerde vermogen), ten gunste van Europa (31%) en Japan (20%). De belangrijkste posities van het fonds zijn Roche, Reckitt Benckiser, Novartis, KONE, Givaudan, Recruit Holdings, Nintendo, SECOM en Taiwan Semiconductors.

Retour van obligaties

Terwijl aandelen nog steeds goed zijn voor 70% van het belegde vermogen (waarvan 16% afgedekt), stonden de afgelopen maanden in het teken van de terugkeer van obligaties in de portefeuille. Hun weging steeg tot 28% van de uitstaande posities dankzij blootstelling aan langlopende Amerikaanse staatsobligaties, wat een effectieve bescherming van de portefeuille biedt in het geval van toekomstige renteverlagingen en een terugkeer naar veilige havens.

Zonder het te hebben over productprestaties of analyse van de macro-economische context (die altijd erg belangrijk is in een flexibel gemengd fonds), combineert FFG - Global Flexible Sustainable vooral een directe, positieve impact op de samenleving met hoogwaardig, bewezen beheer. En inderdaad, dit fonds is duidelijk het grootste commerciële succes van Funds For Good sinds de oprichting, met een beheerd vermogen van meer dan €230 miljoen. "Het succes van dit product heeft ons een uitgesproken kans gegeven om onze filantropische activiteiten in een hogere versnelling te zetten," benadrukken Patrick Somerhausen en Nicolas Crochet (co-CEO's van Funds For Good).

Inflatie onder controle

Voor Guy Wagner (fondsbeheerder) wordt de huidige situatie gekenmerkt door een geleidelijke daling van de inflatiecijfers, waarbij centrale bankiers een relatief agressieve houding aannemen ten aanzien van het toekomstige niveau van hun beleidsrente. "De afnemende inflatie begint af te nemen door minder een gunstige vergelijkingsbasis in de tweede helft van het jaar". In de Verenigde Staten steeg de inflatie van 3,0% in juni naar 3,2% in juli. In de eurozone bleef ze onveranderd op 5,3% in augustus.

Eind augustus vond in Jackson Hole (VS) de traditionele conferentie van centrale bankiers plaats, een evenement dat vaak nauwlettend in de gaten wordt gehouden vanwege de aanwijzingen die de hoofden van de grote instellingen geven over hoe ze hun monetaire beleid de komende maanden willen sturen. "De toespraak van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve bevatte weinig nieuws en herhaalde de doelstelling om de inflatie terug te brengen naar 2%, terwijl hij benadrukte dat buitensporige verkrapping moet worden vermeden. "Christine Lagarde (ECB) benadrukte van haar kant vooral dat de rentetarieven duurzaam hoger zouden kunnen blijven dan de niveaus van voor het Covid-tijdperk.

Economische somberheid

Nu de inflatie niet meer onder controle lijkt te zijn, blijft de veerkracht van de economische activiteit steeds meer beperkt tot de Amerikaanse economie, terwijl er in Europa en China steeds meer tekenen van verzwakking komen.

In de eurozone lijkt de dienstensector ook een pas op de plaats te maken en zich aan te sluiten bij de negatieve trend van de afgelopen maanden in de verwerkende industrie. "De inkoopmanagersindex voor de dienstensector dook onlangs onder de 50, wat nu lijkt te wijzen op een inkrimping van de activiteit", zegt Guy Wagner,

"In China lijkt de neergang in de vastgoedsector nog niet ten einde, met financiële problemen die nieuwe ontwikkelaars treffen. De huizenprijzen blijven onder druk staan ondanks de recente steunmaatregelen die door de overheid zijn aangekondigd".

Wat de financiële markten betreft, wijst Guy Wagner erop dat de beurseuforie die werd veroorzaakt door het thema van de artificiële intelligentie in de loop van de zomer enigszins tot bedaren kwam, waarbij de aandelenkoersen hun winsten van de voorgaande maanden consolideerden. "Steeds meer beleggers lijken het idee van een zachte landing voor de wereldeconomie te omarmen, ondanks de scherpe stijging van de rente. Tot nu toe heeft deze hoop een grote correctie op de aandelenmarkten voorkomen," concludeert Guy Wagner. Hij wijst er ook op dat het laatste resultatenseizoen (voor het tweede kwartaal) in grote lijnen in lijn was met de verwachtingen.