Navbar logo new
Opinie - Matthias Baccino van Trade Republic: “de getrouwheidspremie is een aberratie”
Calendar05 Sep 2024
Fondshuis: Trade Republic

Logo klein

Iedereen kent ze wel, de premie die je krijgt als je spaargeld onaangeroerd laat gedurende 12 maanden. De getrouwheidspremie is echter een doorn in het oog van Mattias Baccino, verantwoordelijk voor de Europese commerciële activiteiten van de Duitse bank Trade Republic.

Matthias baccino 1

De getrouwheidspremie bestaat maar in twee landen, in België en Hongarije, stelt Matthias Baccino van Trade Republic, en ze is een aberratie omdat mensen niet correct vergoed worden op hun spaargeld, en ze te lang moeten wachten op de opbrengst. “Het doet mensen ten oprecht geloven dat ze een hoge rente krijgen. De waarheid is dat de voorwaarden zo streng zijn dat spaarders zelden de verwachte opbrengst krijgen. Spaarders worden zo verblind door optisch hoge rendementen die ze in werkelijkheid niet krijgen.”

In Europa is het de Europese Centrale Bank, een democratische publieke instelling, die de rentevoeten bepaalt. Dat is belangrijk, stelt Baccino, want inflatie treft spaarders die koopkracht aantast. “Dan moet de rente omhoog. De kostprijs van een hypotheek is fors gestegen. Dat is heel penibel voor veel mensen. Het is echter een probleem dat mensen accepteren.”

Twee richtingen

Maar rentevoeten werken in twee richtingen. “Bankiers moeten ook 3,75% rente kunnen en willen bieden op de rekeningen van mensen, of het nu zichtrekeningen of spaarrekeningen zijn. Dat is momenteel de marktrente, maar mensen krijgen slechts 0,08% rente gestort. In België staat er nu 400 miljard euro te slapen op spaarrekeningen. En de Belgische banken beleggen al dat geld bij de ECB, en ’s avonds krijgen ze al een rentevergoeding op hun geld. Maar wat krijgen de spaarders? Veel te weinig. In 2024 zijn Belgische gezinnen al 3 miljard euro rente kwijtgespeeld op die manier.”

Matthias Baccino wijst naar de Belgische banken, die het spel niet correct spelen volgens hem. “Bij Trade Republic geven we de rente die mensen verdienen, met name 3,75% bruto tot 50.000 euro, en dat voor iedereen, zonder voorwaarden of addertjes onder het gras. We passen ons uitkeringsbeleid aan aan de rente die de ECB betaalt, en bovendien zijn de rekeningen gedekt door het depositogarantiesysteem. Volgens mij is dat een veel eerlijkere oplossing voor de Belgische spaarders en beleggers. Die rente wordt elke dag berekend en elke maand uitbetaald bij ons.”

Baccino stelt dat Belgische particulieren op die manier ook meer vrede kunnen nemen met hogere hypotheekrentes, omdat ze op hun spaargeld een correcte vergoeding krijgen.

Shockerend

In 2023 zei de Belgische overheid aan de Belgische banken dat het toch niet normaal was dat ze de rentevoeten niet optrokken voor hun spaarders hoewel de rentevoeten toch fors waren gestegen. De Belgische mededingingsautoriteit schreef in november 2023 een rapport om te stellen dat de Belgische banken te weinig concurrentie kennen, en dat het nodig was om meer concurrentie te krijgen om de spaarrente te kunnen verhogen. “Impliciet worden er dus prijsafspraken gemaakt, en dat heeft me zwaar verongelijkt omdat spaarders hieronder lijden. Ondanks deze druk deden de Belgische banken… niets. Dat was een serieuze schok voor mij. Daarom gaf de Belgische staat ook mede de staatsbon uit met een verlaagde roerende voorheffing van 15%.”

Rechtzetten

Toen de Belgische banken begin 2024 recordresultaten bekendmaakten, werd Matthias Baccino er nog meer van overtuigd dat de Belgische banken hun rente moeten optrekken. “Laten we deze aberratie rechtzetten en maandelijks de opgelopen interesten uitbetalen aan spaarders, op basis van de werkelijke marktrente. Vanaf 2045 slaat de demografische tijdbom onvermijdelijk toe met druk op de pensioenen, en als we niets doen zal Europa collectief verarmen. Voorzorgsparen dat minstens de inflatie bijhoudt is dus erg belangrijk, en onze politici moeten dit beseffen,” besluit Baccino.