Gilles Guibout, hoofd Europese aandelen bij AXA IM, geeft commentaar op de ontwikkelingen op de Europese aandelenmarkten in november en de vooruitzichten voor de komende weken.
De Europese markten eindigden november vrijwel onveranderd. De verpletterende overwinning van Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, met winst in zowel het Huis als de Senaat, was zonder twijfel de belangrijkste gebeurtenis van de periode. Dit resultaat geeft hem a priori veel speelruimte bij de uitvoering van zijn programma en heeft Europese beleggers ongerust gemaakt over de gevolgen, zowel op economisch vlak, door het toekomstige tariefbeleid, als op geopolitiek vlak, met het waarschijnlijke einde van de steun aan Oekraïne. Tegelijkertijd zetten verschillende centrale banken, waaronder de Fed en de BoE, hun renteverlagingscycli voort, terwijl berichten van de ECB zinspeelden op verdere renteverlagingen in 2025 ter ondersteuning van een Europese economie die tekenen van zwakte vertoont. Op het geopolitieke front droeg de toestemming van Washington aan Oekraïne om Amerikaanse langeafstandsraketten te gebruiken, waarop Poetin reageerde door de mogelijkheden voor het gebruik van kernwapens uit te breiden, bij aan de marktvolatiliteit. In Frankrijk woog de mogelijkheid van een motie van wantrouwen als de regering gebruikmaakt van artikel 49.3 op de prestaties van de Europese markten en duwde de Franse 10-jaars boven die van Griekenland, wat de hoge waarschijnlijkheid van een ontbinding weerspiegelt.
Over de hele maand bleef de DJ Eurostoxx met herbelegde dividenden stabiel op +0,03%. De technologiesector veerde op na de scherpe daling van de vorige maand, terwijl de communicatiedienstensector zijn opwaartse trend van de afgelopen weken voortzette. Daarentegen eindigden de sectoren materialen, duurzame consumptiegoederen en discretionaire goederen en gezondheidszorg de maand negatief.
Beleggers zullen waarschijnlijk een afwachtende houding aannemen nu het jaar ten einde loopt. De gecompliceerde politieke situaties in Frankrijk en Duitsland en de aanstaande komst van een nieuwe regering in het Witte Huis waarvan het exacte economische programma nog moet worden vastgesteld, bieden op korte termijn niet veel zichtbaarheid. Tegen deze achtergrond zullen centrale banken waarschijnlijk ook voorzichtig zijn met het aanpassen van hun rentebeleid. Aantrekkelijke waarderingen en een overdreven pessimisme over Europa, dat heeft geleid tot een verschuiving van stromen naar de Verenigde Staten, zouden echter steun kunnen bieden. Bovendien zou bij de komende Duitse verkiezingen de 0-tekortregel eindelijk kunnen worden losgelaten, wat de mogelijkheid van een stimuleringsplan openlaat. Afgezien van de volatiliteit handhaven we dus een constructieve visie op de Europese markten in 2025, gebaseerd op een lichte winstgroei, voortdurende inkoop van eigen aandelen, een dividend van bijna 4% en een lichte stijging van de waarderingsmultiple, mogelijk gemaakt door een verlaging van de rente door de centrale banken.
In deze omstandigheden vinden we het nog steeds een goed idee om een goede diversificatie binnen de portefeuille te behouden. We blijven trouw aan onze beleggingsstrategie, waarbij we ons concentreren op bedrijven die het vermogen combineren om prijzen aan te passen, zichtbaarheid en/of groeivooruitzichten door blootstelling aan langetermijnthema's, en een solide financiële structuur.