Navbar logo new
"Een normaler rendement in 2025”
Calendar16 Dec 2024
Thema: Beleggen
Fondshuis: Nagelmackers

Door Frédéric Lejoint.


Christopher Govaerts (Nagelmackers) belicht de grote onzekerheden waarmee beleggers aan het begin van het nieuwe jaar worden geconfronteerd, vooral met betrekking tot de impact van de beleidsinitiatieven van Donald Trump op de Amerikaanse inflatie.



Chris govaerts %281%29


"In 2024 kwamen Amerikaanse aandelen opnieuw als beste uit de bus, terwijl de Europese markten instortten na de Europese verkiezingen. China heeft ondertussen moeite om zijn economie weer op gang te krijgen, ondanks recent aangekondigde stimuleringsplannen, en ook de prestaties van zijn aandelenmarkt zijn achtergebleven", benadrukte Christopher Govaerts onlangs bij de presentatie van zijn economische en financiële vooruitzichten voor 2025.


Amerikaanse locomotief


Het komende jaar zal in het teken staan van de terugkeer van Donald Trump naar het Amerikaanse presidentschap, na een overwinning die velen verraste door snel en doortastend te zijn. "Hij heeft de komende twee jaar de controle over alle machtsorganen. De Amerikaanse markten juichten deze overwinning alom toe, met recordhoogten voor zowel de Nasdaq als de S&P 500.


Christopher Govaerts is van mening dat de Amerikaanse economie in 2025 haar rol als drijvende kracht moet blijven spelen. "Het beleid dat de regering-Trump vanaf januari gaat voeren, zal echter de groei- en inflatieverwachtingen veranderen. Trump krijgt de vrije hand om zijn programma uit te voeren. Een recessie op korte termijn in de VS zit er duidelijk niet in, met recente macro-economische gegevens die nog steeds wijzen op aanhoudende consumentenbestedingen".


In Europa zou het groeitempo licht moeten verbeteren tot 1,2% per jaar, tegenover 0,8% in 2024. "De fundamenten van Europa blijven echter teleurstellen, met een gebrek aan leiders in de technologiesectoren, een productiviteit die blijft dalen en een vergrijzende bevolking. Tot slot zal China waarschijnlijk afwachten welke initiatieven de Trump-administratie neemt voordat het mogelijk een ambitieus begrotingsplan lanceert. "Het land zit nog steeds vast in de problemen van de vastgoedsector.”


Monetaire versoepeling


Dit klimaat zou een verdere daling van de inflatie in de grote economische blokken mogelijk moeten maken. "In de VS zou het tempo echter kunnen vertragen, afhankelijk van de begrotingsstimulus die vanaf januari 2025 wordt genomen, wat vanaf 2026 een grote impact zou kunnen hebben op de inflatieverwachtingen en rentetrends." Christopher Govaerts benadrukt ook de snelle verandering in toon van de Amerikaanse econoom. "Tijdens de Fed-vergadering van 7 november suggereerden de opmerkingen van Jerome Powell al dat de cyclus van renteverlagingen begin volgend jaar waarschijnlijk tot stilstand zal komen. Het huidige risico is dat de uitgaven uit de hand lopen zonder tegenwicht van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.


"De Federal Reserve zou de rente nog vier keer moeten kunnen verlagen tot 3,5%. De mate van deze versoepeling zal echter sterk afhangen van toekomstige economische cijfers. Evenzo zou de ECB haar belangrijkste rentetarief kunnen verlagen tot 1,75% in 2025".


Beleggingsstrategie


Christopher Govaerts gelooft dat aandelenmarkten in 2025 de belangrijkste bron van rendement voor beleggers zullen blijven. "Na de uitstekende resultaten in 2023 en 2024 verwacht ik echter enige matiging, met een verwacht rendement van 8% voor een goed gespreide internationale aandelenportefeuille", die zal worden aangedreven door de Verenigde Staten en de opkomende markten, terwijl Europa waarschijnlijk zal achterblijven.


Wat betreft de thema's die de voorkeur verdienen in portefeuilles, is hij van mening dat de voorkeur moet worden gegeven aan sectoren die worden gesteund door de Trump-administratie en aan het handhaven van posities in aandelen die profiteren van de hype rond artificiële intelligentie. Hij voegt eraan toe: "Ik denk ook dat de kloof tussen goede en slechte presteerders op dit gebied groter zal blijven worden, met Intel bijvoorbeeld, dat in de Dow Jones-index is vervangen door NVidia nadat het de afgelopen twee jaar de AI-trein volledig heeft gemist".


Wat betreft de obligatiemarkten is hij voorzichtiger, omdat de markten al hebben geanticipeerd op een groot aantal renteverlagingen door de centrale banken. "De rentespreads voor alle obligatieklassen zijn verre van goedkoop en daar valt weinig rendement te verwachten. Hoewel de vooruitzichten op meerwaarde nu klein zijn, blijven coupons aantrekkelijk. "Het is mogelijk om een rendement van 3,25% tot 3,5% te behalen voor een portefeuille met internationale blootstelling".


Gediversifieerd blijven


"Het is niet ongebruikelijk dat een tweejarige rally zich uitstrekt tot een derde jaar, en het is vaak een externe gebeurtenis die het positieve momentum van de markt doorbreekt. Zelfs als we tegen 2025 geen stijging van 20% in de Amerikaanse markt zien, is dat geen reden om pessimistisch te worden. Aandelen zouden beter moeten presteren dan obligaties. En natuurlijk moeten we gediversifieerd blijven om niet te veel risico te lopen met één positie waarvan de vooruitzichten snel zouden kunnen verslechteren".