Navbar logo new
T. Rowe Price: De kansen van ‘fallen angels’ en vier andere crisistips voor beleggers
Calendar10 Apr 2020
Thema: Beleggen
Fondshuis: T. Rowe Price

Crises horen bij financiële markten en hoewel elke crisis weer anders is, lopen er enkele rode draden door alle crises. Deze bieden beleggers houvast om ook deze coronacrisis doorstaan:

  • ‘Fallen angels’ zorgen voor risico, maar bieden ook kansen
  • Verlies jezelf niet in voorspellingen
  • Wees geduldig en vertrouw op je kennis over de bedrijven in portfolio
  • Blijf belegd
  • Kwaliteitsbedrijven bieden potentie: zij zullen zich na de crisis het snelst herstellen

    Crises horen bij beleggen. In de afgelopen 30 jaar passeerde een aantal recessies de revue, zoals de Aziatische financiële crisis in 1997, de financiële crisis van 2008-2009 en de Europese staatsschuldencrisis van 2011-2012. Elk van deze crises was anders, maar er lopen ook enkele rode draden door alle crises. Justin Thomson, Chief Investment Officer, International Equities, bij T. Rowe Price, gaat na wat beleggers kunnen leren van vorige crises om de huidige coronacrisis te doorstaan. De huidige situatie is bijzonder uitdagend omdat het niet alleen een economische crisis is, maar ook een gezondheids- en welvaartstaatcrisis die een dunne lijn trekt tussen het vermijden van een economische ineenstorting en het proberen te voorkomen dat de gezondheidszorgsystemen in elkaar klappen. Deze crisis is ook ongewoon omdat ze zo acuut is. De daling van de S&P 500 was buitengewoon snel en nietsontziend. Een verdere complicerende factor is het feit dat het coronavirus een enorme, maar nog niet helemaal kwantificeerbare, vraag- en aanbodschok heeft veroorzaakt. Het is duidelijk een zeer verontrustende tijd.

    Wat zien we van eerdere crises terug in deze crisis? Het proces van risicoafbouw leidde tot het bekende patroon van sell-at-any-cost en chaotische markten. Op het niveau van de individuele aandelen zijn de voorspelde bèta's onvoorspelbaar geworden, zoals ze meestal zijn tijdens een crisis (met andere woorden, het prijsstellingsmechanisme valt uit elkaar). Dit is zowel een bron van frustratie voor investeerders (die niet kunnen begrijpen wat ze fout hebben gedaan) als een kans omdat aandelen verkeerd geprijsd worden. Maar bovenal worden we eraan herinnerd - als het nodig was - dat de markten intellectueel en emotioneel kunnen leeglopen.

    Thomson doet vijf suggesties aan beleggers om deze crisis door te komen:

    Benut de mogelijkheden van ‘fallen angels’. Thomson herinnert zich een patroon van de crisis van 2008-2009 dat bedrijven die voor de crisis een grote marktkapitalisatie hadden en/of een hoge credit rating hadden, degradeerden naar small-cap niveau en/of afgewaardeerd werden naar junk-status tijdens de crisis. Deze bedrijven kunnen zowel kansen als bronnen van indexrisico's bieden aangezien ze in benchmarks vallen. Na de crisis echter, herstelden veel van deze bedrijven weer. Beleggers kunnen daarvan profiteren.

    Vermijd voorspellingen. Beleggers kunnen de bodem van de markt niet van tevoren aanwijzen dus waarom zou je je daarover opwinden. Het is gemakkelijk om de dag optimistisch te beginnen om vervolgens vast te komen zitten in de markt en er dan halverwege de middag dwaas uit te zien. Niemand beschikt over voorkennis, dus vermijd daarover geobsedeerd te raken.

    Wees geduldig. Probeer niet alle problemen van de wereld in één keer op te lossen. In crisismarkten is het verleidelijk om in één keer naar de gehele portefeuille te kijken en te denken dat de juiste richting van de markt het enige is dat telt, dat wil zeggen dat een fundamentele veiligheidsanalyse zinloos is. Dit is onjuist. Hoe beter een belegger zijn portfoliobedrijven begrijpt, hoe meer vertrouwen hij zal hebben erin te investeren.

    Blijf belegd. Blijf bereid risico’s te nemen en blijf belegd. Wanneer het keerpunt komt, zal het herstel krachtig en snel zijn, meent Thomson. Veel mogelijkheden om tijdig in te stappen zullen er niet zijn.

    Zoek kwaliteitsbedrijven. Blijf niet blindstaren op waar de koersen vandaan komen. Kijk uit naar kwaliteitsaandelen. Zij hebben het in zich om het hardst te stijgen als de weg omhoog weer is gevonden, dat was ook het geval na de financiële crisis.

    Naast tactisch, is het ook belangrijk om strategisch na te denken. Een nieuwe cyclus is nu in de maak, er komen nieuwe trends en nieuw marktleiderschap dient zich aan. Volgens Thomson breekt een nieuw tijdperk van budgettaire expansie aan. In de VS bedraagt de tot nu toe aangekondigde stimulans ongeveer 7% van het BBP en is hij nog altijd groeiende; in het VK, stelde Robert Chote, Directeur van het Office for Budget Responsibility dat dit niet het moment is om te steggelen over overheidsschuld: “We hebben tijdens de tweede wereldoorlog vijf jaar lang een begrotingstekort van meer dan 20% van het BBP gehad, en dat was toen de juiste keuze.” Om deze redenen denkt Thomson dat er wel eens een einde kan komen aan het tijdperk van de ultra-lage rente.

    Tot slot wil Thomson benadrukken dat echt ‘geweldige’ bedrijven zeldzaam zijn. En de mogelijkheid om deze ‘geweldige’ bedrijven tegen ‘geweldige’ prijzen te kopen, zijn nog zeldzamer. Toch is dit moment zo’n moment.