Navbar logo new
T. Rowe Price: Covid-19 dwingt Japanse bedrijven tot snellere hervormingen
Calendar23 Jun 2020
Thema: Beleggen
Fondshuis: T. Rowe Price

  • De Covid-19 pandemie kan op de langere termijn gunstig uitpakken voor Japanse bedrijven die noodgedwongen sneller nieuwe manieren van werken en technologieën omarmen.
  • De impact van deze snelle verandering in bedrijven kan alleen al in termen van productiviteit de groei van de Japanse economie voor de lange termijn aanzwengelen.
  • De grote voorraad liquide middelen op de bedrijfsbalansen geeft Japan een stevige uitgangspositie bij een mogelijke wereldwijde economische vertraging.

    Vanuit beleggersperspectief onderscheidt Japan zich als een potentiële begunstigde van de pandemie, omdat het virus traditionele bedrijven dwingt om innovatieve manieren van werken te vinden en nieuwe technologie te omarmen, stelt Archibald Ciganer, Portfolio Manager, Japan Equity Strategy, bij T. Rowe Price. Natuurlijk zullen sommige bedrijven zich beter aanpassen en meer vooruitgang boeken dan anderen, dus een actieve selectie door beleggers zal van groot belang zijn.

    Manier van werken in Japan verandert door pandemie

    De coronaviruspandemie verandert de manier waarop Japan werkt, met aanzienlijke gevolgen op langere termijn. De beperkingen die het coronavirus bijvoorbeeld oplegt, hebben veel van de inefficiënties van het Japanse bedrijfsleven aan het licht gebracht en bedrijven gedwongen om flexibele vormen van werken en nieuwe technologieën te onderzoeken.

    Sommige firma's hebben een callcenter met kunstmatige intelligentie (AI) geïmplementeerd, terwijl andere bedrijven media-/conferencingplatforms hebben gebruikt om in contact te blijven met geïsoleerde werknemers. Voor een land dat bekend staat om zijn technologische bekwaamheid en innovatie, blijven vreemd genoeg veel Japanse bedrijven gebruik maken van verouderde technologie. Dit is gedeeltelijk geworteld in de terughoudendheid van oudere werknemers om moderne technologie te omarmen. Er zijn ook wettelijk verankerde hindernissen, zoals de eis dat veel bedrijfsdocumenten fysiek worden afgestempeld met een officieel zegel. Het behoud van dergelijke traditionele praktijken is een belemmering voor de vooruitgang in de huidige digitale wereld.

    Een symbool van het Japanse conservatisme is het faxapparaat. Terwijl het faxapparaat al lang onder ‘oude technologie’ valt in andere grote economieën, toonde een recente studie van de Japanse overheid aan dat vrijwel elk Japans bedrijf, en een derde van alle huishoudens, ze nog steeds gebruiken voor een groot deel van hun communicatie.

    Crisis versnelt de overgang naar innovatieve, flexibele manieren van werken

    Thuiswerken is een onvermijdelijke innovatie voor het bedrijfsleven in Japan, nadat de regering bedrijven opriep om het aantal mensen op kantoor met 80% te verminderen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Voor veel Japanse werknemers die een hekel hebben aan hun overvolle dagelijkse woon-werkverkeer, lange kantooruren en de inefficiëntie van hun organisaties, is het werken vanuit huis een openbaring geweest, een ervaring die ze graag zullen voortzetten als de lockdown eenmaal volledig is verlicht. In Japan worden lange kantooruren, het vermaken van klanten tot s-avonds laat, en het maken van overuren al lang als noodzakelijk voor het succes van de carrière beschouwd. Deze arbeidscultuur is gestaag veranderd naarmate oudere werknemers geleidelijk aan met pensioen gaan en worden vervangen door een nieuwe generatie van meer vooruitstrevende werknemers.

    De opkomst van het coronavirus heeft deze trend versterkt. De noodzaak om flexibele werkoplossingen te moeten vinden heeft sommige Japanse bedrijven geholpen om te beseffen dat werken op afstand niet alleen mogelijk is, maar ook een levensvatbaar alternatief is voor lange uren op kantoor. Gelukkiger werknemers kunnen productiever zijn. Ondertussen erkent de Japanse regering dat, om de Japanse economie gelijke tred te laten houden met de grote economieën van de wereld, veel traditionele werkpraktijken moeten veranderen ten gunste van modernere oplossingen, zoals werken op afstand, digitaal zakendoen en het online verplaatsen van bedrijven.

    Veerkracht en doorzettingsvermogen zijn de afgelopen decennia kenmerkend geweest voor de Japanse aandelenmarkt. Deze kwaliteiten, en de grote voorraad liquide middelen op de bedrijfsbalansen, zouden Japan in staat moeten stellen om succesvol om te gaan met een mogelijke wereldwijde vertraging op korte termijn en misschien zelfs op weg helpen naar een uiteindelijk herstel. Op langere termijn heeft de coronaviruspandemie enkele van de tekortkomingen van het Japanse bedrijfsleven blootgelegd. Als er een kleine zilveren rand aan de coronaviruspandemie is, is het dat het Japanse bedrijven dwingt om zich aan te passen en nieuwe manieren van werken en innovatieve technologieën te omarmen. De impact van de snelle veranderingen in Japan, alleen al in termen van productiviteit, zou aanzienlijk kunnen blijken voor de Japanse groei op lange termijn.