Navbar logo new
Natixis IM: Underperformance opkomende markten zal voortduren
Calendar21 May 2021
Fondshuis: Natixis

De groei van de Chinese economie vlakt in de tweede helft van het jaar af, waardoor de recente underperformance van aandelen uit opkomende markten waarschijnlijk zal voortduren. Dat schrijft Esty Dwek, Head of Global Market Strategy bij vermogensbeheerder Natixis Investment Managers.

Dwek wijst erop dat de Chinese economische groei binnenkort het niveau van voor de coronapandemie bereikt. “Daarom bouwen beleidsmakers de stimulansen geleidelijk af. De kredietgroei koelt af, net als de vastgoedmarkt, hoewel de liquiditeit voorlopig nog voldoende is.”

Omdat andere opkomende markten voor hun export sterk afhankelijk zijn van de Chinese groei, gaat het herstel van deze landen volgens Dwek langer duren. De groei van de opkomende markten zal die van de ontwikkelde markten dit jaar niet overtreffen, verwacht Dwek, vooral gezien de steunmaatrelen van de Amerikaanse president Biden. “In combinatie met een vertraging van China in de tweede helft van het jaar, wordt het voor aandelen uit opkomende markten lastig om beter te presteren dan aandelen uit ontwikkelde landen.”

Een ander uitdaging is volgens Natixis IM de toenemende regulering waar Chinese techbedrijven mee te maken krijgen. “Nu de ‘nieuwe Chinese’ technologieaandelen de afgelopen jaren zo veel macht hebben verworven, zal dit door regelgevers aan banden worden gelegd door middel van antitrustregels”, stelt de Natixis-strateeg.

In 2020 werd de outperformance van aandelen uit opkomende markten bijna volledig gedreven door techaandelen. Maar door de aanhoudende onzekerheid over regelgeving en hogere yields, zou de recente underperformance kunnen aanhouden.

Desondanks ziet Dwek nog wel goede instapmomenten voor aandelen uit opkomende markten op de lange termijn. “Naarmate de Amerikaanse rente en de dollar stabiliseren, de wereldwijde heropening vordert en de vaccinatie van opkomende markten versnelt, zouden opkomende markten het snel weer beter moeten doen.”