Navbar logo new
Transactievolume PGIM Real Estate wereldwijd met 43% toegenomen
Calendar31 Mar 2022
Thema: Vastgoed
Fondshuis: PGIM

PGIM Real Estate deed in 2021 wereldwijd voor $42,7 miljard aan transacties, een stijging van 43% ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit is inclusief $4,7 miljard aan transacties in Europa, wat een stijging op jaarbasis is van meer dan 40%. PGIM Real Estate is de vastgoedbeleggingstak van PGIM met $209,3 miljard onder beheer.

In Europa nam afgelopen jaar het transactievolume in directe vastgoedbeleggingen toe met 38% tot $3,3 miljard. Op het gebied van vastgoedleningen was er sprake van een stijging met 55% tot $1,4 miljard. In Azië-Pacific werd voor in totaal $3 miljard aan transacties afgerond en in de VS voor $35 miljard. In Latijns-Amerika werd voor meer dan $200 miljoen aan transacties gedaan.

Raimondo Amabile, global chief investment officer en head of Europe and Latin America bij PGIM Real Estate: "De aanhoudende groei van PGIM Real Estate in Europa wordt gedreven door vier ontwikkelingen: digitale transformatie, verandering in woonbehoeften, de vergrijzing van de bevolking en duurzaamheid. Aan de hand van deze ontwikkelingen identificeren we sectoren, markten en kansen met een hoog groeipotentieel, verdeeld over verschillende beleggingscategorieën en strategieën."

Impact van digitale transformatie op de logistieke sector

De digitale transformatie en daarmee gepaard gaande stijgende vraag naar e-commerce heeft een impact op de vastgoedsector. PGIM Real Estate is strategische joint ventures aangegaan met lokale logistieke ontwikkelaars en heeft in Europa voor ongeveer $400 miljoen in deze sector geïnvesteerd, verdeeld over zeven transacties. Deze investeringen omvatten last-mile logistieke ontwikkelingen op strategische locaties in onder andere Nederland, het VK, Duitsland, Frankrijk en Spanje.

Via het Europese leningenplatform rondde PGIM Real Estate voor ongeveer $900 miljoen aan transacties af in de logistieke sector in Nederland, Italië, het VK en Frankrijk. Recent nog werd een mezzanine-lening verstrekt voor de financiering van een aantal logistieke projecten in Noord-Italië, met een waarde van meer dan $550 miljoen.

Andere generatie, andere levens- en woonbehoeften

De veranderende woonwensen bieden interessante mogelijkheden, aangezien er vraag blijft naar moderne, betaalbare woonruimten van hoge kwaliteit die aansluiten bij de wensen van de volgende generatie. In het VK blijft de build-to-rent woningmarkt groeien – PGIM Real Estate ging onlangs een joint venture van meerdere miljoenen ponden aan met Osborne Developments, waarmee het betaalbare woningen van hoge kwaliteit op de markt gaat brengen. De investeringen zijn gericht op build-to-rent meergezinswoningen in Zuid-Londen.

Op het gebied van Europese leningen heeft het team transacties van in totaal ongeveer 100 miljoen dollar in de woonsector afgerond. Onlangs rondde het team een preferred equity loan af voor een hoog aangeschreven, gespecialiseerde ontwikkelaar en exploitant, ter financiering van meer dan $300 miljoen aan in het VK.

Vergrijzing zorgt voor groeiende vraag naar seniorenwoningen

De vergrijzing van de bevolking in heel Europa zorgt voor een groeiende vraag naar seniorenwoningen van hoge kwaliteit. In 2021 investeerde PGIM Real Estate iets meer dan $400 miljoen in deze specifieke sector. Het team blijft investeren in deze sector en is daarvoor een joint venture aangegaan met Signature Senior Life voor de ontwikkeling en exploitatie van een portefeuille van eersteklas seniorenwoningen in en rond Londen.

Duurzaamheid

Duurzaamheid blijft een belangrijke rol spelen in de groei van de beleggingen in de regio. Onlangs versterkte het bedrijf zich met Julie Townsend, die is benoemd tot ESG-lead voor Europa en Azië-Pacific. PGIM Real Estate heeft uitgesproken de operationele koolstofemissies van de wereldwijde vastgoedportefeuille in 2050 tot nul te willen reduceren.

"In alle landen, beleggingscategorieën en strategieën is ESG een belangrijk onderdeel van ons beleggingsproces", voegt Amabile toe. "We richten ons direct op de kantorensector, waar het verschil in opbrengsten tussen de groene premie en een verlaging in prijs voor bruine kantoren extreem groot zal zijn. In 2021 investeerden we meer dan $500 miljoen in kantoren in heel Europa en boekten we binnen onze vastgoedportefeuille enorme verbeteringen op het gebied van ESG.”