Navbar logo new
Sterke toename van seizoensverhuur in Spanje, een kans voor investeerders
Calendar26 Jul 2022
Thema: Vastgoed

ZAPINVEST, een specialist in tweede verblijven in Spanje, heeft dit jaar gezien dat de vraag naar vakantieverhuur fors in de lift zit, in combinatie met een sterke vraag naar vastgoedbeleggingen aan de Spaanse kust. Villa's zijn bijzonder populair.

Zapinvest villa's spanje

"We zien een sterke stijging van het aantal boekingen in vergelijking met vorig jaar aan de Costa Blanca, Costa Calida en Costa del Sol, tot +150% op sommige plaatsen. Het zijn vooral Spaanse toeristen, die goed zijn voor 70% van de boekingen van vakantieverblijven, gevolgd door de Britten en natuurlijk de Belgen, goed voor honderdduizenden toeristen op jaarbasis", zegt Jonathan Buchet, CEO Belgium van ZAPINVEST.

"Ook is er veel belangstelling om te kopen. Wij zijn van mening dat financiële adviseurs hun cliënten momenteel aanmoedigen om in Spaans vastgoed te investeren. In tegenstelling tot België, waar flats een beter huurrendement bieden dan huizen, zien we in Spanje in de regio's die wij volgen het tegenovergestelde. Nieuwe of degelijk gerenoveerde villa's zijn uiterst rendabel omdat er veel vraag naar is voor verhuur. Het bruto rendement (exclusief commissie, erelonen en eventuele meerwaarden bij wederverkoop) kan oplopen tot 11% voor luxevilla's en 9% voor klassieke villa's.”

Voor beleggers die een appartement hebben gekocht voor ongeveer 200.000 euro, liggen de rendementen die Zapinvest (actief in zowel verkoop als verhuur in het zuidoostelijke kustgebied) waarneemt, in de orde van grootte van 3 tot 6% bruto, wat vrij aantrekkelijk is. Vooral omdat mensen die investeren in huurpanden buiten het toeristenseizoen van hun eigendom kunnen genieten.

Profielen

Aangezien vakantiehuurders steeds veeleisender worden op het gebied van voorzieningen (wifi, satelliet-tv, toegang tot het zwembad, enz.) en de netheid van de woning, zijn oudere verblijven minder in trek.

"Om de klanten tevreden te stellen, is het aankoopbudget dat nodig is om een goed huurrendement te behalen tegenwoordig vanaf 200.000 euro voor flats en 300.000 euro voor huizen," legt Jonathan Buchet uit. "Daaronder zijn er natuurlijk nog wel interessante panden, maar die zijn meer geschikt voor een investering zonder te verhuren. Bijgevolg is de meerderheid van de Belgische kopers-investeerders in Spanje ouder dan 50 jaar.”

De trends die Zapinvest vaststelt, worden bevestigd door de barometer 'tweede verblijven' van BNP Paribas Fortis in 20211 die midden juli gepubliceerd werd en die vaststelt dat 13% van de buitenlandse aankopen gebeurt door Belgen met het oog op het genereren van huurinkomsten in 2021, tegenover 8% in 2017, waarbij Spanje de lijst van bestemmingen aanvoert met een leenbedrag van 228.000 euro (tegenover 179.000 euro om te kopen voor recreatieve doeleinden). De gemiddelde quotiteit van de lening bedraagt 70% van de aankoopprijs.

1 www.bnpparibasfortis.com/fr/newsroom/communique/le-7%C3%A8me-barom%C3%A8tre-de-la-seconde-r%C3%A9sidence-de-bnp-paribas-fortis-confirme-la-mainmise-des-investisseurs