Navbar logo new
Bernard McGrath (UBP): "Correctieperiodes zijn een bron van kansen"
Calendar03 Aug 2022
Thema: GELDZAKEN

Mcgrath bernard lowres

Bernard McGrath wijst erop dat de stijging van de rentevoeten en obligatierendementen aantrekkelijke kansen biedt in obligatiesegmenten zoals een hoog rendement, achtergestelde schulden van Europese banken en uitgiftes met vlottende rente.

Bernard McGrath maakt sinds vijf jaar deel uit van het obligatiebeheerdersteam van de Zwitserse vermogensbeheerder Union Bancaire Privée (UBP), goed voor 16 miljard Zwitserse frank aan activa onder beheer in de verschillende strategieën van de groep. Voordien was hij ook verantwoordelijk voor het beheer van fondsen die in staatsobligaties zijn belegd bij Zurich Insurance.

Profiteren van de correctie

"Het is duidelijk dat obligatiestrategieën het moeilijk hebben gehad sinds het begin van het jaar door de verkrapping van het monetaire beleid in Europa en de VS. Deze koerswijziging heeft een einde gemaakt aan een bullmarkt die bijna 40 jaar heeft geduurd, waarbij sommige segmenten met aanzienlijke dalingen werden geconfronteerd.”

Bernard McGrath wijst erop dat het op dit moment passend is om constructiever te worden op de obligatiemarkten na de stijging van de rendementen in de afgelopen maanden, met name in bepaalde segmenten van de markt voor bedrijfsschuld. "Wij denken dat de rentestijging nu grotendeels achter de rug is. Er zijn vandaag kansen, vooral in de segmenten die verbonden zijn aan bedrijfsschuld."

"Op de obligatiemarkten leiden correctieperiodes snel tot kapitaalverlies. Maar wat bedrijfsschuld fundamenteel onderscheidt van aandelenmarkten is dat correctieperiodes tot hogere rendementen leiden, waardoor beleggers hun aanvankelijke verlies sneller kunnen goedmaken via carry." Hij wijst met name op de gunstige vooruitzichten voor segmenten zoals High Yield en achtergestelde bankschulden.

Hoge rendementen

Wat High Yield schuldpapier betreft, wijst hij erop dat de waarderingen een langdurige recessie beginnen te weerspiegelen, die het grootste risico vormt voor de meeste activaklassen vandaag, maar niet het centrale scenario is. "Als de groei naar verwachting zal vertragen en uiteindelijk zelfs negatief zal worden, zal het volgens ons in essentie om een technische recessie van geringe omvang gaan."

"Maar tegelijkertijd blijft de financiële positie van High Yield-emittenten over het algemeen goed. Geen van de grote sectoren wordt met financiële spanningen geconfronteerd, zodat wij op korte tot middellange termijn geen aanzienlijke toename van het aantal wanbetalingen verwachten. De verwachte wanbetalingsgraad zou rond de 2 à 2,5% blijven. De rendementen die momenteel beschikbaar zijn, zijn dus uiterst aantrekkelijk."

Hij is vooral tevreden over de vooruitzichten voor de schuld van de olieconcerns, gezien de hoge olieprijzen, en voor de nutsbedrijven, omdat zij de stijgende kosten aan hun klanten kunnen doorrekenen.

Goede gezondheid van de banken

Bernard McGrath wijst ook op de huidige aantrekkelijkheid van Europese achtergestelde bankobligaties. Ter herinnering: achtergestelde bankschulden komen pas na bewaarnemers en bevoorrechte bankschulden in geval van wanbetaling (en vóór aandeelhouders), een risico dat traditioneel wordt gecompenseerd door een rendement dat aanzienlijk aantrekkelijker zal zijn. "Hoewel achtergestelde schulden technisch gezien een High-Yielduitgifte zijn, is het effectieve risico van deze uitgiftes dat van de emittent, die doorgaans van investment gradeniveau is met een laag wanbetalingsrisico."

"Sinds de grote financiële crisis is het kapitaal van banken aanzienlijk versterkt, met balansen die nu robuuster zijn. Ook hier heeft de verruiming van de kredietspreads het mogelijk gemaakt aantrekkelijke instapniveaus terug te vinden, vooral voor nationale kampioenen in vergelijking met banken in tweede of derde rang.

Vlottende voordelen

Tot slot wijst hij erop dat de vooruitzichten ook gunstig blijven voor een segment als de schuld met variabele rente, ondanks de grote stromen naar deze activaklasse in de afgelopen maanden. "De opwaartse beweging van de beleidsrente zal de komende maanden nog niet voorbij zijn, en dit blijft in het huidige klimaat een zeer populaire klasse voor cliënten om zich in te dekken tegen bewegingen in de 10-jaarsrente, omdat deze perfect aansluit bij de beslissingen die momenteel door de centrale banken worden genomen.

Binnen het assortiment obligatiefondsen van UBP zouden enkele fondsen in de huidige omstandigheden goed kunnen presteren, waaronder de viersterrenfondsen van Morningstar zoals UBAM - Euro Dynamic Bond (ISIN: LU0132662635) en UBAM Global High Yield Solution (ISIN: LU0569863243), of het UBAM - Hybrid Bond fonds (ISIN LU1861452677).