Navbar logo new
“Rendementsfactoren blijven van kracht”
Calendar08 Sep 2022
Thema: Beleggen

David mellul varenne capital partners

Ondanks een moeilijker eerste halfjaar voor de fondsen van Varenne Capital Partners blijft het beheersteam vertrouwen houden in de kansen die voortvloeien uit de daling van de beursindexen, terwijl de stijging van de rentetarieven kansen biedt voor shortposities op groepen die last zullen krijgen van herfinancieringsproblemen.

Door Frédéric LEJOINT

Na een eerste semester waarin het lastig was om te verhandelen, zouden de strategieën van Varenne in de komende maanden beter moeten presteren. David Mellul (algemeen directeur van de beheerder) was onlangs in Brussel om de vooruitzichten voor de rest van het jaar toe te lichten.

Onder druk

Ter herinnering: Varenne Capital Partners is een eerder atypische beheerder die dezelfde beheersfilosofie toepast op al zijn producten. Ze is gebaseerd op vier onderliggende strategieën, met twee drijvende krachten (Long Equities en Merger Arbitrage) die de neiging hebben het rendement te ondersteunen tijdens opwaartse fases, en twee andere (Short Equities, Tail Risk Hedging) die zijn ontworpen om neerwaartse trends te verzachten.

Elk van deze vier strategieën heeft haar eigen beheersteams, geselecteerd op basis van hun interne expertise in onderzoek en technologie. Na verscheidene jaren van schitterende prestaties, waarmee de beheerder veel cliënten op de Belgische markt heeft binnengehaald, is het jaar 2022 moeilijker geweest. "De sterren zijn volledig uit koers geslagen.”

Vertrouwen behouden

David Mellul wijst erop dat de portefeuille, die op lange termijn belegd is in kwaliteitsvolle groeiaandelen, ongunstig beïnvloed is door de stijging van de rentevoeten van de centrale banken. "De bijdrage van deze pocket is zeer negatief geweest, ook al blijven wij overtuigd van het vermogen van deze posities om meerprestaties te genereren, omdat wij aandelen selecteren waarvan de korting ten opzichte van onze reële waarde meer dan 50% bedraagt.

Dit is het geval voor het Britse concern JD Sports, dat de grootste negatieve bijdrage leverde in het eerste halfjaar. "De groep heeft nog steeds duidelijke concurrentievoordelen dankzij de bevoorrechte toegang tot exclusieve schoenmodellen. Evenzo werd een groep als Alphabet afgestraft door de correctie in de technologiesector, terwijl de operationele gegevens uitstekend blijven, met onder meer marktaandeelwinst in de cloud ten opzichte van spelers als Microsoft en Amazon. "Het huidige klimaat blijft kansen bieden en wij hebben vertrouwen in de kwaliteit van de verschillende posities in de portefeuille, ondanks het feit dat deze pocket sinds het begin van het jaar de grootste negatieve bijdrage heeft geleverd.”

Aantrekkingskracht short

Wat de andere onderliggende strategieën betreft, meent David Mellul dat hun bijdrage in de komende maanden positief zou moeten evolueren. "De stijging van de rentevoeten is een goede zaak voor onze Short-strategie, waarmee wij ons trachten te positioneren aan de keerzijde van bedrijven die met financiële verstikking worden bedreigd wegens herfinancieringsvoorwaarden die moeilijker zullen worden. Deze beweging, die goed is voor de gezondheid van de economieën, zal een normalere kapitaaltoewijzing mogelijk maken. Wij zijn bezig onze blootstelling aan deze ondernemingen in de komende maanden aanzienlijk te verhogen, tot 10 à 15% van de activa."

De twee andere strategieën ten slotte zouden in de komende maanden ook een positievere prestatie moeten neerzetten, hoewel hun gewicht in de portefeuilles beperkt zou moeten blijven. "De fusie- en overnamemarkt zal afkoelen naarmate de financieringskosten stijgen, wat de mogelijkheden zal beperken in ons Merger Arbitrage-segment, waar wij investeren in aangekondigde en vriendschappelijke deals.

Over het geheel genomen is David Mellul van mening dat de verschillende rendementsfactoren goed op hun plaats blijven voor de rest van het jaar. "De beheermaatschappij is sinds het begin van het jaar doorgegaan met het beleggen van eigen middelen samen met de cliënten, en wij blijven ervan overtuigd dat er betere tijden in het verschiet liggen."

Levensverzekering

De fondsen van Varenne Capital Partners worden nu gebruikt door veel Belgische makelaars, waaronder Smartplan, dat historisch gezien een van de eersten was om Varenne Valeur aan te bieden aan haar vermogende klanten. "Wij werken op basis van een open architectuur, zowel voor de individueel beschikbare fondsen als voor diegene die in ons 'fund of funds' zijn opgenomen", benadrukt Koen Bougard (mede-oprichter van Smartplan).

"Ik werk met Varenne Valeur omdat dit product een asymmetrisch profiel heeft (deelname aan de stijging van de markten en bescherming bij de daling dankzij hedging), wat veel van mijn cliënten goed uitkomt. Bovendien is er geen nood aan markttiming om het te gebruiken, en ik houd het gewicht van dit product relatief stabiel in de tijd."

Hij wijst ook op een van de voordelen van het selectiemodel: de keuze van de aandelen is gebaseerd op de gedragspatronen van de bedrijfsleiders, waardoor het product sterk kan worden onderscheiden van de concurrenten. "Dit is een relevante filter die niet vaak wordt gebruikt in de beleggingsfondsensector," zegt Koen Bougard. "De markt is moeilijker sinds begin 2022, maar dit slechte jaar is te wijten aan uitzonderlijke omstandigheden, en in lijn met wat we zien in de rest van de markt. Wij zijn van plan om Varenne Valeur nog vele jaren in onze portefeuilles te houden."