Navbar logo new
ODDO BHF AM: ‘Europese hoogrentende obligaties worden steeds interessanter’
Calendar21 Oct 2022
Thema: Beleggen
Fondshuis: ODDO BHF AM

Alexis renault 1048 digital oddo bhf am
Alexis Renault

Interview door Francis Muyshondt met Alexis Renault, Global Head of High Yield, ODDO BHF AM

Fondsbeheerder ODDO BHF Asset Management kijkt steeds meer in de richting van Europese hoogrentende obligaties (HY). Het ziet verschillende positieve elementen rond deze activaklasse en de huidige hoge spreads zijn historisch bekeken een interessant instapmoment gebleken.

Activaklasse met potentieel

De fondsbeheerder ODDO BHF AM vindt dat Europese hoogrentende obligaties een plaatsje verdienen in een gediversifieerde portefeuille. Het HY-marktsegment in Europa is niet meer de kleine nichemarkt maar heeft de afgelopen jaren een nieuwe invulling gekregen. Ze is groter geworden: vandaag gaat er in de HY-markt in Europa een bedrag van 350 miljard EUR om. In 2009 was dat slechts 100 miljard EUR. Europese ondernemingen vinden er steeds meer hun weg omdat banken almaar minder kredieten willen toekennen (zie grafiek hieronder). Door de financiële crisis van 2008 zijn de kapitaalvereisten rond banken veel strenger geworden waardoor ze meer kapitaal moeten aanhouden en er minder ruimte is om het geld uit te lenen. Het moet wel worden gezegd dat door de oplopende rente en de oorlog in Oekraïne het aantal uitgiftes in 2022 is teruggelopen. Tot eind september werd er slechts zo’n 20 miljard EUR door Europese bedrijven op de HY-markt opgehaald, in heel 2021 as dat nog 149 miljard EUR.

Oddo share of bank credit 1

De markt is ook diverser dan vroeger want bedrijven uit alle sectoren hebben er hun stek gevonden. De HY-markt in Europa telt vandaag zo’n 350 emittenten, die 700 verschillende obligaties op de secundaire markt hebben uitstaan. Hieronder vindt u de 10 grootste emittenten. Opmerkelijk is dat kredietkwaliteit er over de jaren op vooruit is gegaan. Obligaties met BB-rating, de hoogste kwaliteit in de hoogrentende categorie, nemen een almaar belangrijkere plaats: in 2022 goed voor 64% van alle uitgiftes terwijl dit slechts 35% was in 2007.

Oddo top 10 issuers 2

Bedrijven hebben zich de voorbije jaren ook laten opmerken door verstandig beheer van de financiële positie. De meeste Europese ondernemingen hebben van de langdurig lage renteomgeving gebruikt om hun schulden tegen gunstigere voorwaarden te herfinancieren en kredieten met langere looptijden af te sluiten. De financiële positie van veel bedrijven ziet er dan ook niet zo slecht uit, ook al is de rente de voorbije maanden flink opgelopen. In 2023 moet er op de Europese markt voor hoogrentend papier nota bene slechts 10 miljard EUR worden geherfinancierd.

Lager risico dan voorheen

ODDO BHF AM is tevens van mening dat het risicoprofiel van de activaklasse beter is geworden. Rekening houden met de gemiddelde koersbeweeglijkheid ligt het risico van de HY-markt over verschillende periodes in sommige gevallen de helft lager dan voor aandelen (zie illustratie hieronder).

Oddo compared volatiles 3

Veel institutionele beleggers laten daarenboven het marktsegment links liggen waardoor andere beleggers meer ruimte krijgen. ‘Die institutionelen hadden de afgelopen jaren geen andere keuze dan risicovoller papier in de portefeuille op te nemen, wilden ze nog een beetje rendement realiseren. Vandaag is de situatie radicaal veranderd en krijgen ze op minder risicovol papier van investment grade kwaliteit een rendement van 3 tot 5% terwijl dat enkele jaren geleden hoogstens 1 tot 1,5% was. Ze kiezen dus opnieuw voor meer veiligheid en verlaten het hogere risicosegment. Een ander gevolg is dat op de Europese HY-markt nu een mooi rendement van 6 à 9% kan worden geboekt tegenover 2 tot 3% enkele jaren terug.’

De gemiddeld lagere duration en lage correlatie tot andere activaklassen zijn nog twee positieve punten die ODDO BHF AM aan Europese HY toekent. Het universum van HY-papier heeft over het algemeen een lagere duratie dan overheidspapier of IG-bedijfsobligaties. Bij Duitse staatsobligaties bedraagt die gemiddeld 9,1 jaar en bij Euro IG 4,8. High yield papier komt slechts op 3,2 jaar uit. (zie hieronder). ‘En in de huidige markten met oplopende rentes, is dat een voordeel. En ze zorgen tevens voor een hogere diversificatie in de portefeuille omdat ze een lage correlatie hebben met aandelen of staatsobligaties.’

Oddo duation of european fixed income segments 4

Wanneer instappen?

Wanneer risicopremies aan een opmars bezig zijn en naar een piek toegaan, mag volgens ODDO BHF AM in Europese hoogrentende obligaties worden ingestapt. Gemakkelijker gezegd dan gedaan. De fondsbeheerder geeft toch een hint. ‘Afgaande op de voorbije 20 jaar kan de opbouw van een HY-portfolio worden opgestart van zodra de risicopremie tussen de 550 en 650 basispunten schommelt. U hebt dan als belegger 80%-kans dat u na 1 jaar een positief rendement realiseert. Gemiddeld bedraagt die return zelfs 8,1%.’

Kijken we naar de risicopremie vandaag dan prijkt die al op een hoog niveau van 620 basispunten omdat beleggers het hogere risico dat ze nemen, willen vergoed zien. Houden we rekening met de stelling van ODDO BFH AM dat mogen er posities worden opgebouwd. Maar wanneer naar de vorige recessie wordt gekeken dan kwam de risicopremie op gegeven moment tot boven de 700 basispunten er werden er op sommige handelsdagen spreads van 900-1000 bp bereikt. Er is dus aangewezen om extra ruimte te laten indien de markten verder verzwakken.