Navbar logo new
PGIM Fixed Income: Belangrijke groeifactoren China zijn tot stilstand gekomen
Calendar21 Nov 2022
Thema: China
Fondshuis: PGIM

Commentaar van Gerwin Bell, Lead Economist for Asia bij PGIM Fixed Income, over recente ontwikkelingen met betrekking tot China:

De persoonlijke ontmoeting tussen de presidenten van de VS en China, bedoeld om de belangrijkste relatie ter wereld te herstellen, kan als marginaal positief worden gezien, vooral na de consolidatie van de macht door Xi op het partijcongres vorige maand die sinds voorzitter Mao niet meer is voorgekomen. De toon van de ontmoeting was niet gespannen, en beide partijen riepen op tot het verminderen van de spanningen in een fragiele wereldorde.

Als reactie op China's problemen in de vastgoedsector kondigde de regering in Beijing zestien maatregelen aan om de liquiditeitskrapte waarmee ontwikkelaars te kampen hebben aan te pakken en de beperkingen voor huizenkopers om een aanbetaling te doen te versoepelen. Veel van de veranderingen zullen waarschijnlijk het vorig jaar opgelegde beleid van de drie rode lijnen, dat de ineenstorting versnelde, terugdraaien.

Het is een open vraag of het aanmoedigen van leningen voor vastgoed de vraag van huishoudens naar vastgoed zal verbeteren wanneer het vertrouwen in de beleggingscategorie een dieptepunt heeft bereikt. Als de aangekondigde maatregelen er niet in slagen de daling van de vastgoedprijzen te stoppen, kunnen we meer fiscale stimulansen verwachten, zoals programma's voor sociale huisvesting, gefinancierd door monetaire verruiming.

Terwijl velen in het Westen China blijven zien als een voortdurend groeiende economische kolos, vertellen de cijfers een heel ander verhaal. Hoewel de algemene groeivertraging was verwacht, tartte de samenstelling van de groei de herbalanceringsdoelstelling. De investeringen zijn nog steeds groter dan de consumptie en de verschuiving naar consumptie is tot stilstand gekomen, zodat voor verdere groei opnieuw een bijdrage van de buitenlandse vraag nodig is. Het gelijktijdig optreden van de verwachte groeivertraging en de ommekeer in de herbalancering wijst op een zorgwekkende trend, waaruit blijkt dat de belangrijkste groeifactoren tot stilstand zijn gekomen of een onhoudbaar niveau hebben bereikt.

Dit blijkt het duidelijkst uit de scherpe daling van het geboortecijfer in China, aangezien een groter beroep zal moeten worden gedaan op kapitaal en productiviteit om een bepaald groeitempo in stand te houden.

Velen merken echter op dat China wellicht het punt van overinvestering heeft bereikt, aangezien het nu meer investeert dan andere landen om dezelfde groei te genereren en - vooral - meer dan landen die met succes aan de middeninkomensval zijn ontsnapt. In ieder geval beperkt China's huidige schuldquote van meer dan 300% van het BBP elke toekomstige investeringsimpuls.

Daarom hebben wij onze jaarlijkse bbp-groei verlaagd tot 3% en 5,7% voor respectievelijk dit jaar en 2023, waarbij wij aantekenen dat deze laatste raming grotendeels het gevolg is van statistische eigenaardigheden en dat het groeitraject op korte termijn zeer onzeker blijft. Wij hebben ook onze inflatieprognose voor China verlaagd van 2,8% naar 2,0% voor het vierde kwartaal van 2022 en van 1,8% naar 1,3% voor het vierde kwartaal van 2023 in het licht van de zwakkere vooruitzichten voor de bbp-groei en de aandelenkoersen.