Navbar logo new
Columbia Threadneedle: Kansen voor obligatiebelegger in 2023 na dramatisch 2022
Calendar11 Dec 2022
Thema: Fixed Income

Het jaar 2022 zorgde op de obligatiemarkten voor een waar bloedbad, maar 2023 wordt anders. De waarderingen zijn aantrekkelijk en er zijn interessante mogelijkheden in schuldpapier van hoge kwaliteit, zegt Gene Tannuzzo, wereldwijd hoofd obligaties bij vermogensbeheerder Columbia Threadneedle, in zijn vooruitblik op 2023.

2022 was in alle obligatiesegmenten een dramatisch jaar, of het nu over staatspapier of high yield ging, zegt Tannuzzo. “Iedereen weet wat er nodig is om deze slachting te stoppen: duidelijkheid over wanneer centrale banken de renteverhogingen staken. Maar of die duidelijkheid er ook komt, is nog maar de vraag; centrale banken stoppen pas als ze zien dat hun acties de inflatie een halt toeroepen.”

Het probleem voor centrale banken is tegelijkertijd dat de renteverhogingen de economie vertragen en wellicht in een recessie duwen omdat het altijd even duurt voordat de impact van het rentebeleid in de inflatie is terug te zien, zegt Tannuzzo. “De renteverhogingen en de striktere financieringsvoorwaarden lagen aan de basis voor de lagere rendementen in 2022. In 2023 zullen we een vrij drastische economische groeivertraging zien.”

Toch verwacht hij geen herhaling van 2008 of 2020, toen de economische malaise in specifieke sectoren zeer extreem was. “Nu zal de economische pijn overal worden gevoeld; de hogere rente en strengere financieringsvoorwaarden leiden ertoe dat consumenten en bedrijven met een te grote schuldenlast en landen die moeite hebben met de hogere valutavolatiliteit, onder druk komen.”

Beleggers hebben niet langer het stootkussen van kwantitatieve verruiming of kunstmatig lage rentes, zegt Tannuzzo. “Ze zullen nieuwe buffers moeten vinden om hun portefeuilles te beschermen tegen onrust in de economie en de markten. Het kan ook betekenen dat wordt afgestapt van bepaalde risico's, waaronder beleggingen die te veel zijn blootgesteld aan het lage segment van het consumentenkrediet, en dat wordt overgestapt op beleggingscategorieën zoals municipal bonds en asset backed securities.”

Daarnaast worden obligatiebeleggers beschermd tegen verdere verliezen door de hogere begin-yields en de brede herprijzing van obligaties, stelt Tannuzzo. “De curve is heel plat en heel hoog waardoor er goede mogelijkheden liggen bij bedrijfsobligaties met een korte looptijd en met een yield rond de 5,5% tot 6%.”

Investment grade verloor dit jaar 20%, maar volgens Tannuzzo zal de beleggingscategorie het in 2023 beter doen omdat het vooral gaat om bedrijven die niet direct herfinanciering behoeven. “Het is ook voor het eerst in jaren dat de kansen in Europa er beter uitzien dan in de VS omdat geopolitieke risico’s zoals de oorlog in Oekraïne inmiddels zijn ingeprijsd; nu ontvangt de belegger hiervoor een risicopremie. Ook high-yieldobligaties lijken goed gewaardeerd. Zeker als de economie een recessie weet te vermijden is deze categorie interessant.”

Tannuzzo: “2023 wordt geen herhaling van 2022 en er is geen tijd om langs de zijlijn te blijven staan. Er zijn overtuigende totalreturnkansen in beleggingen van hoge kwaliteit. Uiteraard zijn er altijd risico’s, maar beleggers worden daar goed voor gecompenseerd.”