Navbar logo new
Negen op de tien Belgen zetten geld opzij voor later maar slechts helft van de Belgen kiezen voor de beurs
Calendar21 Dec 2022
Thema: Beleggen

Jongeren hebben minder beurskennis maar investeren vaker in risicovolle producten

Negen op de tien Belgen (85%) zetten geld opzij voor later maar slechts de helft van de Belgen (48%) kiezen voor de beurs. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van iVOX in opdracht van vermogensbeheerder CapitalatWork Foyer Group. In de enquête werden 1.000 Belgen bevraagd over hun beurskennis. De enquête ging ook na in welke mate de gemiddelde Belg zich op de beurs begeeft en met welke risicobereidheid.

Volgens de bevraging schatten meer dan zeven op de tien Belgen (75%) de eigen beurskennis laag in. Dat het slecht gesteld is met de beurskennis van de gemiddelde Belg blijkt overigens ook uit de resultaten. Slechts een op de tien Belgen behaalt de maximumscore op de kennisvragen van de enquête. Wanneer de Belg gevraagd wordt wat een dividend of obligatie is, slaagt niet eens een op de drie onder hen erin een van die vragen correct te beantwoorden.

Zes op de tien Belgen kiezen nog steeds voor het spaarboekje ten nadele van de beurs

De enquête wijst uit dat negen op tien Belgen (85%) geld opzij zetten voor later maar dat slechts de helft onder hen (48%) kiest voor de beurs. Voornamelijk het spaarboekje of de termijnrekening blijken voor zes op de tien Belgen (60%) de manier om financieel vermogen op te bouwen voor later en dat vooral bij dertigplussers (-30: 56%; 30+:46%). Dat is opvallend na een historisch lange periode van historisch lage rentes.

“De aandelenmarkt is onontbeerlijk voor wie op basis van een langetermijnstrategie een mooi vermogen wil opbouwen”, aldus Maarten Rooijakkers, Gedelegeerd Bestuurder van vermogensbeheerder CapitalatWork Foyer Group. “Daarom valt het op dat na een historisch lange periode van historische lage rentes, de meerderheid van de Belgen is blijven vasthouden aan het spaarboekje of de lange termijnrekening. Tegelijkertijd zien we dat de helft van de beleggers ook de stap zet naar beleggen. Jongeren doen dat zelfs vaker dan dertigplussers. Het is dan ook van cruciaal belang dat we de beurs helpen demystificeren voor de volgende generatie. Mooi meegenomen is overigens dat je als belegger mede-eigenaar kan worden van prachtige bedrijven.”

Ondanks lagere beurskennis beleggen jongeren vaker dan dertigplussers en dat in meer risicovolle producten

Ook de manier waarop Belgen via beleggingen vermogen proberen op te bouwen verschilt sterk naargelang de leeftijd. Naast het feit dat dertigplussers dus minder vaak beleggen, kiezen ze ook vaker voor meer traditionele beursproducten zoals fondsen. De jongeren hebben eerder een voorkeur voor meer complexe producten zoals crypto en goud. Hun lagere beurskennis lijkt hen er dus niet van te weerhouden zich met meer speculatieve beleggingsmethodes in te laten. Als jongeren mochten kiezen wat ze zouden doen met een budget van €1.000, investeren ze vaker in cryptocurrencies dan dertigplussers (-30: 14%; +30: 4%).

Jongeren gaan vaker ten rade bij minder betrouwbare bronnen ondanks lagere beurskennis

Jongeren laten zich daarnaast ook vaker informeren door minder betrouwbare bronnen zoals vrienden en familie (36%) en sociale netwerken (31%). Ze wenden zich minder vaak tot kranten of tot een financieel expert. Een op de vijf jonge investeerders geeft dan ook aan dat finfluencers hen inspireerden om zich op de beurs te begeven. Dertigplussers raadplegen vaker de economische sectie in hun krant (25%)

Drie op de vier Belgen bezorgd over waardeverlies spaargeld

Uit de enquête blijkt ook dat drie op de vier Belgen (74%) zich zorgen maken om het waardeverlies van hun spaargeld. Dat is opvallend omdat tegelijkertijd slechts vier van de tien Belgen (39%), en dan voornamelijk jongeren (53%), beleggingen zien als een manier om zich tegen inflatie te beschermen. Contradictorisch is dat meer dan de helft van de respondenten (55%) zegt dat een beursdaling het ideale moment is om aandelen te kopen. Een meerderheid van de Belgen (60%) ziet beleggen nog steeds als een (te) risicovolle operatie.