Navbar logo new
Optimix: Amerikaanse aandelen onderwogen, Europa en EM overwogen; economische afkoeling, maar geen zware recessie verwacht
Calendar18 Feb 2023
Thema: Beleggen
Fondshuis: Optimix

Oorlog aan de oostgrens, torenhoge energielasten en inflatie die de pan uitrees. Europa lijkt te zitten in de hoek waar de klappen vallen. De verwachtingen over de economische groei en de ontwikkeling van de bedrijfswinsten in de eurozone daalden intussen tot een onbehaaglijke gevoelstemperatuur. Toch schoten de Europese beurzen dit jaar krachtiger uit de startblokken dan de Amerikaanse, hoe kan dat?

Citi economic surprise index: in de eurozone vallen de cijfers mee, in de VS tegen

Surprise index

Het heersende negatieve sentiment in Europa biedt ruimte voor meevallers. Hoe de gerealiseerde macro-economische cijfers zich verhouden tot de verwachtingen, wordt door Citibank gemeten met haar economic surprise index. In de afbeelding is te zien dat de economische cijfers in de Verenigde Staten de laatste tijd tegenvallen, terwijl die in de eurozone boven de (behoorlijk laaggespannen) verwachting uitkomen. De eerdergenoemde energieprijsdaling, maar ook de opverende export naar China dragen hieraan bij. Daarnaast is de ECB nog niet zo ver met het verhogen van de rente als de Federal Reserve. De rem die een hogere rente op de economische groei zet, is in Europa minder diep ingetrapt.

Naar verwachting verhoogt de ECB haar beleidsrente na de eerste stap van 2,0% naar 2,5% in maart naar 3%. De Federal Reserve houdt het bij verhogingen van 0,25%. Het renteverschil tussen de euro en de dollar neemt dus af waardoor de euro relatief aantrekkelijker wordt en daarmee ook de Europese aandelenbeleggingen. Voor eurobeleggers drukt de dollarverzwakking van de laatste tijd de rendementen op Amerikaanse beleggingen. Binnen de door Optimix beheerde portefeuilles is Optimix mede daarom onderwogen belegd in Amerikaanse aandelen en overwogen in aandelen uit Europa en de opkomende markten.

Afkoeling, maar geen zware recessie verwacht

De vermogensbeheerders van Optimix gaan niet uit van een zware recessie, maar enige afkoeling van de economie lijkt onvermijdelijk. De inflatoire druk neemt weliswaar af, maar is nog steeds ver verwijderd van de 2% doelstelling die centrale banken hanteren. De effecten van het verkrappend monetair beleid van de centrale banken beginnen inmiddels al wel voelbaar te worden. De arbeidsmarkt is minder gespannen en de excessen in de huizenmarkt ebben weg.

In januari waren er geen vergaderingen en bijbehorende rentebesluiten van de Europese en Amerikaanse centrale bank. De beurssfeer werd dus niet verpest, iets waar centrale bankiers recent wel een handje van hebben. Februari kan er daarom heel anders uit zien, aan het begin van die maand werden weer renteverhogingen doorgevoerd. ECB-president Christine Lagarde waarschuwde vanaf het World Economic Forum in Davos al dat beleggers er verstandig aan doen niet te ver op de muziek vooruit te lopen.

Het winstcijferseizoen is in volle gang. Vooralsnog lijken de omzet- en winstcijfers niet tegen te vallen. Met het oog op iets minder uitbundige groei zijn de volgende kwartalen interessanter om te volgen. De koers/winst verhoudingen voor Amerikaanse aandelen (S&P 500 Index kost gemiddeld 18x de winst) bieden de minste buffer voor tegenvallers, een reden te meer voor onze voorkeur voor aandelen buiten de Verenigde Staten.

In Memoriam - Ruurt Hazewinkel

Ruurt hazewinkel

Wij ontvingen het droeve bericht dat onze oprichter, Ruurt Hazewinkel, op 92-jarige leeftijd is overleden. Ruurt startte 40 jaar geleden Beleggingsfonds Optimix. Dit fonds bestaat nog steeds en draagt nu de naam Optimix Mix Fund. Het succes van Beleggingsfonds Optimix werd in 1987 gevolgd door de oprichting van het effectenkantoor (Optimix Beheer & Beleggingen), de rechtsvoorganger van onze vennootschap. Ruurt heeft tot het begin van deze eeuw, eerst als directeur en later als commissaris, aan het roer van Optimix gestaan. Zijn absolute ‘moment of fame’ kwam in 1987 toen hij enkele maanden voor de Crash in een interview in de Telegraaf aankondigde pessimistisch gestemd te zijn over de beurs en dat hij daarom voor zijn cliënten de aandelenposities (grotendeels) had verkocht. Hiermee was zijn naam als technisch analist definitief gemaakt!

Ook na zijn terugtreden bij Optimix bleef Ruurt zeer betrokken bij het wel en wee van Optimix en haar clientèle en volgde hij de ontwikkelingen ter beurze nog steeds op de voet. Ruurt kwam nog regelmatig langs om aan de hand van zijn grafieken zijn visie op de beleggingsomgeving met ons te delen. Dat waren waardevolle momenten! Ook bezocht hij nog regelmatig onze ‘Strategiebrief op Reis’-sessies. In 2011 heeft Ruurt (een van de oprichters in 1961 van de VBA, de Vereniging voor Beleggings Analisten) zijn ‘beleggingsleven’ gedocumenteerd in zijn magnus opus “Turning Points”, een fascinerend boek en een ‘must read’ voor echte beleggers over de koersontwikkelingen sinds 1961. Wij hebben nog enkele exemplaren beschikbaar die we graag uitlenen aan geïnteresseerden!

Wij hebben veel te danken aan Ruurt en zullen hem enorm missen. Dat zal ongetwijfeld gelden voor eenieder die het geluk heeft gehad om hem van nabij mee te maken. Wij wensen de familie van Ruurt en al zijn vrienden en bekenden veel sterkte in deze droeve tijd.